Той ни напусна на 99-годишна възраст.Опелото на художника Любен Зидаров ще

...
Той ни напусна на 99-годишна възраст.Опелото на художника Любен Зидаров ще
Коментари Харесай

Изпращаме художника Любен Зидаров

Той ни напусна на 99-годишна възраст.

Опелото на художника Любен Зидаров ще е през днешния ден по обед в столичния храм " Покров Богородичен " в столицата. Известният художник умря на 3 януари на 99 години. Поколения деца израснаха с неговите илюстрации към приказките на Андерсен и романите " Островът на съкровищата " и " Том Сойер ". Любен Зидаров е и един от основателите на комикса у нас, добавя БНР.

Наричат го доайена на българската илюстрация, оставил удивително творчество в тази област и в живописта. Сред най-значимите му илюстрации са тези към " Приказките на Шехерезада ", " Островът на съкровищата ", " Том Сойер ", " Подир сенките на облаците " на Яворов, " Морското вълче " на Майн Рид и приказките на Николай Райнов.

В запис, защитаван в Златния фонд на радиото, Любен Зидаров споделя, че живописта и илюстрацията в неговото творчество, не просто не си пречат, а даже си оказват помощ:

" Някои от моите илюстрации са по-близко дори, в случай че щете до живописта, в сравнение с до илюстрацията. Но това не го намирам за минус, тъй като в края на краищата, въпросът е да се отрази правилно едно художествено произведение, един книжовен прототип, да се прочете както би трябвало ".

Любен Зидаров е притежател на голям брой български и интернационалните награди, а предходната година беше почетен със званието лекар хонорис идея на Художествената академия в София.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР